تسمه دینام از قطعات مهم و کاربردی در خودرو است. معمولا این تسمه در قسمت جلوی موتور قرار دارد و با بالا زدن کاپوت ماشین آن را خواهید دید. تسمه دینام با حرکت خود باعث به حرکت درآمدن قطعات متصل به خود نیز می شود. انرژی مورد نیاز دینام از طریق این تسمه منتقل می شود. به طور کلی تسمه دینام در خودرو وظیفه دارد انرژی مکانیکی موتور را به انرژی الکتریکی تبدیل کرده و آن به باتری منتقل کند. اگر تسمه دینام آسیب ببیند شارژ باتری ماشین نیز دچار مشکل خواهد شد.
انواع تسمه دینام خودرو
۳ نوع تسمه دینام وجود دارد: دو زغاله، سه زغاله و چهار زغاله.
تسمه دینام های سه زغاله تقریباً دیگر کاربردی ندارند و از آن ها استفاده نمی شود.
تسمه دینام شامل هرزگرد، تسمه و تسمه سفت کن می باشد.
زمان مناسب برای تعویض تسمه دینام خودرو
در هر بار استارت زدن و روشن شدن موتور خودرو، تسمه دینام به میزان زیادی مورد حرارت موتور، سایش و اصطکاک قرار می گیرد. در نتیجه پس از مدتی استفاده از خودرو، تسمه پروانه باید تعویض شود تا به سایر قطعات خودرو مانند موتور و سیستم تهویه آسیبی وارد نشود.
توصیه می شود که در خودروهای قدیمی پس از هر ۸۰ هزار کیلومتر رانندگی، تعویض تسمه دینام انجام شود. در صورتی که برای خودروهای جدیدتر گفته می شود که به ازای هر ۱۵۰ هزار کیلومتر، تسمه کولر را عوض کنید. با این وجود بهترین اقدامی که برای اطمینان از زمان تعویض تسمه دینام باید انجام داد، سرویس دوره ای و چک کردن آن است.
در صورتی که هر گونه پارگی، ساییدگی، خشکی بیش از حد و … در تسمه دینام مشاهده کنید، باید سریعاً آن را تعویض نمایید. قطعات دیگری که باید در زمان تعویض تسمه کولر عوض کنید، کنترل کننده تنش تسمه و همچنین قرقره ها هستند.
اگر تسمه دینام به هر دلیلی نیاز به تعویض داشته باشد، اما به آن توجهی شود، واترپمپ که موجب خنک شدن موتور خودرو می شود، به خوبی کار نمی کند و دمای موتور بالا می رود که باعث آسیب دیدن آن خواهد شد. مشکل دیگری که به وجود می آید، عملکرد نادرست سیستم تهویه خودرو است.
یکی از مهم ترین ایرادات خودرو در صورت عوض نشدن تسمه هیدورلیک این است که رانندگی با خودرو سخت و در مواردی کنترل آن غیر ممکن می شود.
در ادامه مواردی را که نشان دهنده آسیب دیدگی تسمه دینام مرور می کنیم تا در صورت مشاهده هر یک از آن ها در خودروی خود، نسبت به تعویض این قطعه اقدام نمایید.
علائم خراب شدن تسمه دینام خودرو
معمولا خراب شدن تسمه دینام خود را با علائمی نشان می دهد. شناخت این علائم به شما کمک می کند تا هر چه سریعتر مشکل را شناسایی کرده و اقدامات لازم را برای رفع آن به کار بگیرید. برخی از رایج ترین علائمی که خبر از خراب شدن تسمه دینام می دهد عبارتند از:
۱. تغییرات ظاهری در تسمه کولر ماشین
پارگی، ترک خوردگی، شکستگی، خشک شدن زیاد و چرب شدن تسمه دینام از مواردی هستند که با بررسی این قطعه می توانید متوجه آن ها شوید. مشاهده هر یک از این تغییرات روی تسمه پروانه به معنی این است که باید آن را تعویض کنید.
۲. چراغ هشدار باتری روشن شود
از آن جایی که تسمه دینام در انتقال انرژی به باتری نقش اساسی دارد، خرابی آن نیز موجب اختلال در باتری و عملکرد آن خواهد شد. بر این اساس، روشن شدن چراغ باتری خودرو یکی از نشانه های خرابی تسمه کولر است.
۳. مشکلات کولر خودرو از دلایل خرابی تسمه هیدرولیک خودرو می باشد
یکی از علائمی که معمولاً در زمان خرابی تسمه دینام سریعاً بروز می کند، از دست دادن کیفیت باد کولر ماشین و یا کار نکردن کولر است. در صورتی که باد کولر خودروی شما مثل گذشته خنک نیست، باید تسمه کولر را بررسی کنید. در صورت خرابی این قطعه، باید آن را عوض کنید تا این ایراد برطرف شود.
۴. صدای جیرجیر از قسمت جلویی خودرو
ممکن است در زمان رانندگی با خودرو صدایی شبیه به جیر جیر از کاپوت به گوش برسد. در این صورت به احتمال زیاد فرسودگی و سایش تسمه دینام سبب تولید این صدا شده است. احتمال دیگری که در این مورد وجود دارد، بر هم خوردن تنظیم و جابه جا شدن تسمه دینام است.
راهکار رفع این مشکل تعویض تسمه هیدرولیک و یا تنظیم کردن آن در محل خود می باشد.
برای تنظیم کردن و جا انداختن تسمه کولر باید پایه پایینی دینام و همچنین پایه پمپ فرمان هیدرولیک را بررسی نمایید. در صورت نیاز و آسیب دیدگی آن ها، باید این قطعه را عوض کنید.
اگر این مسئله، دلیل بیرون زدن تسمه دینام خودرو نباشد باید به سراغ بررسی پولی سر میل لنگ بروید. اگر این قطعه آسیب دیدگی و یا تغییر حالت مشاهده کردید، باید آن را تعویض نمایید.
۵. فرمان ماشین سفت شده باشد
اگر رانندگی و حرکت دادن فرمان خودرو سخت شده باشد، باید تسمه دینام را بررسی کنید. تسمه دینام می تواند یکی از عوامل ایجاد کننده ایرادات جدی مربوط به فرمان خودرو باشد.
۶. داغ شدن موتور خودرو
اگر تسمه هیدرولیک خودرو دچار آسیب شده باشد، یکی از مواردی که می تواند رخ دهد، داغ شدن موتور ماشین خواهد بود. اگر دمای موتور خودرو خیلی بالا برود، می تواند آسیب های جدی به آن وارد شود.
مورد دیگری که می تواند در اثر خراب شدن تسمه دینام در موتور ماشین اتفاق بیفتد، بالا رفتن دور موتور خودرو است. زمانی که دور موتور بدون دلیل بالا می رود، یکی از علت هایی که باید بررسی کنید، بررسی و تعویض تسمه دینام هست.
روش های جلوگیری از آسیب دیدگی تسمه دینام
چگونه از خراب شدن تسمه دینام جلوگیری کنیم. این سوالی است که بسیاری از رانندگان خودرو می پرسند. رعایت نکاتی ساده به شما کمک می کند تا از زمان تعویض تسمه دینام را به عقب بیاندازید. برخی از مهم ترین این نکات عبارتند از:
-در طول روز و بی دلیل چراغ های خودرو را روشن نکنید.
– چراغ های خودرو را در هنگام توقف خودرو روشن نگذارید.
-از باتری های با ظرفیت کمتر از ۶۵ میای آمپر در خودرو استفاده نکنید.
-از خرید تسمه دینام ناشناخته و خیلی ارزان قیمت و بی کیفیت خودداری کنید.
-تسمه دینام خودرو را از لحاظ ظاهری و تنظیم بودن، هر چند ماه یک بار، بررسی نمایید.